Podrška iz hrane

Obroci na Putu prirode podržavaju sve ciljeve seminara

Obroci na Putu prirode podržavaju sve ciljeve seminara

Kvalitetni i balansiranu obroci važan su dio seminara na Risnjaku zbog podrške koju pružaju polaznicima i osnažuju učinke svih ostalih aktivnosti u programu. Za kuhanje kvalitetnih obroka važno je imati kvalitetne ljude koji razumiju i znaju primijetiti znanje o učinku hrane na organizam, tako da kuhati na Makronovinom seminarima ne može svatko.

Osim samog znanja i razumijevanja, važno je biti i snalažljiv i prilagodljiv, a nadasve i kreativan jer se, posebice na ovom seminaru, treba prilagoditi izazovnim uvjetima kuhanja (mala, gotovo kućna kuhinja)  te kuhanju za veći broj ljudi. Ovog  se izazova i ove godine prihvatila Maja Kefeček u ulozi voditeljice kuhinje, te Vlatka Frketić, kao njena desna ruka.
Što su nam Maja i Vlatka rekle o svojem iskustvu, saznajte u redovima koji slijede.

Majo, već treći put kuhaš na seminaru na Risnjaku, od toga prošle i ove godine vodiš kuhinju. Kakvo ti je iskustvo kuhanja na Risnjaku. Što je to što te motivira da sudjeluješ kao dio staffa?

Kuhanje na Risnjaku je izazov sam po sebi zbog uvjeta rada. Kuha se u dosta maloj kuhinji, za kuhanje se koristi kišnica i štednjak ima samo četiri kuhala pa je potrebna dobra organizacija oko redoslijeda kuhanja.

Sam boravak u netaknutoj prirodi, u planinarskom domu na 1400 m nadmorske visine mi je motivacija za dolazak, a kuhanje i konačni rezultat koji se vidi kad hrana prati i podržava promjene na polaznicima seminara mi je predivan bonus. Atmosfera u domu i u kuhinji je vesela i opuštena, pogotovo kad imam tako dobru pomoćnicu kao što je Vlatka, a i domarka Vesna se lijepo uklopila u cijelu priču.

Kako izgleda jedan dan u kuhinji na Risnjaku?
Dan nam počinje oko 5 ujutro kada kuhamo doručak, čaj i ječam dok polaznici vježbaju. U 7 počinje doručak i slažemo ječam u posude za put. Oko 9 kad polaznici krenu u svoje vanjske aktivnosti, planiramo večeru i organiziramo se za njenu pripremu. Nakon toga imamo nekoliko sati odmora prije kuhanja večere pa ih obično provedemo u ugodnom odmoru ispred kamina ili u šetnji. Oko 3-4 već počinju pripreme za večeru koja je u 18 sati. Nakon večere slijedi priprema namirnica za doručak tako da naš radni dan završava negdje oko 21 sat.

Imaš li potpunu slobodu u kreiranju jelovnika za ovaj seminar ili su neka jela u sklopu programa prehrane zadana?
Kod kreiranja jelovnika imam dosta slobode u zadanom okviru koncepta prehrane na seminaru. Važno je da su namirnice cjelovite, organske i kvalitetne kako bi polaznicima dale energiju za program seminara. Ne koriste se prerađeni proizvodi kao što je tjestenina, kruh, tofu, seitan i sl.
Svako jutro za doručak kuhamo miso ili tamari juhu, kašu od različitih vrsta žitarica sa sjemenkama, kratko kuhanim zelenim povrćem, picklesima.

Svaki dan kuhamo ječam koji polaznici nose sa sobom kao međuobrok. O značaju ječma ste već čitali u jednom od prethodnih postova.
Također, neka jela su unaprijed određena i ciljana prema preporuci Zlatka kao voditelja seminara i imaju svoju svrhu upravo sastavom i trenutkom kuhanja. Primjerice, na dan dolaska polaznika za večeru se kuha shoyu-đumbir juha da ih zagrije nakon dugog penjanja i da im pomogne da se prilagode na nešto nižu temperaturu nego što je u nizini.
U četvrtak je malo drugačiji meni pa se ujutro kuha slatka kaša od amaranta, a za večeru varivo od graha sa salatom, tempurom i chapatima.

Koje su najvažnije namirnice u prehrani na seminaru na Risnjaku?
Najvažnije namirnice na Risnjaku su cjelovite žitarice, sjemenke i orašidi, mahunarke, alge i povrće. Svakako vodimo računa o kvaliteti namirnica i da su iz organskog uzgoja. Gotovo sve namirnice nabavljamo iz bio&bio trgovina eko-proizvoda, a povrće smo ove godine imali većinom s eko-imanja Bio-zrno. Navedeno je važno zbog toga što želimo imati namirnice koje su maksimalno hranjive  i u svojem izvornom obliku jer kao takve čine važnu podršku polaznicima u obnavljanju njihovih vitalnih kapaciteta što je jedan od ciljeva samog seminara.

Kvaliteta namirnica nam je važna is toga što se većina namirnica šalje nekoliko dana prije seminara kako bi na vrijeme bile dostavljene u dom. Do doma nije moguće doći prijevoznim sredstvima, pa namirnice nose konji i rendžeri Nacionalnog parka koji su uvijek jako pažljivi i brižni oko svega kako bi neoštećeno došlo do doma.
Dio najosjetljivijih namirnica (primjerice salata, brokula, blitva, začinsko bilje) nabavljamo neposredno pred put u subotu kada na Risnjak dolazimo mi iz staffa kako bismo sve na vrijeme pripremili za početak seminara.

Maja i Vlatka na Risnjaku kuhaju s organskim i cjelovitim namirnicama iz bio&bio trgovina ekoproizvodima

Maja i Vlatka na Risnjaku kuhaju s organskim i cjelovitim namirnicama iz bio&bio trgovina

Majina desna ruka na Risnjaku bila je Vlatka, pa smo i Vlatku pitali što za nju znači kuhati na rezidencijalnom seminaru na Risnjaku, pa nam je rekla sljedeće:

Za mene je asistiranje ponajprije zadovoljstvo, nešto što cijelo moje “ja” voli, u čemu se ne umaram,veliko iskustvo koje se zbraja i raste i u kojem ostvarujem svoj potencijal. Ispunjava me apsolutno svaka minuta provedena  u asistiranju na programima kuhanja.  Jedan od rezidencijalnih seminara na kojima kuham i asistiram  je i famozni Risnjak:)  Apsolutni gušt pod okriljem duboke šume u kojem se svakodnevno odvija kvalitetan program u kojem prehrana ima veliku ulogu!  Zamislite se na samom vrhu planine gdje u tišini daleko od gradske buke –  od kišnice i vrhunskih , kvalitetnih namirnica organskog porijekla stvarate obroke kojima postajete sastavni dio programa i tako aktivno sudjelujete u svakodnevnom stvaranju zdravlja i dobrog osjećaja kod polaznika. Treba li uopće što dodati?! Promjene koje  primjećujem kod polaznika, njihova odmorena i nasmijana lica iz dana u dan doživljavam kao svoje male pobjede  i čine me sretnom.  S ovog asistiranja vratim se puna energije znajući da sam nekome pomogla ili barem ga potaknula da razmisli o važnosti hrane koja nas stvara.

Maja i Vlatka u povratku s Risnjaka! Nažalost, nemamo uspjelih fotografija iz kuhinje.

Ali zato imamo fotografiju (nasmijane) crvene krem juhe…

…i večere (riža s bundevinim sjemenkama, slanutak s porilukom i tuštom, nishime mrkva i koraba i hijiki alge)

Majin kuharski kreativni izričaj, možete pratiti i na njezinoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/pages/Maja-Kefe%C4%8Dek/355042187855250

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s