Risnjak – prirodni hram

Na kopnu je sparnih 37 i tako bismo rado bili na Risnjaku, na 1528 metara visine, baš kao na ovoj slici. Risnjak je poput prirodnog hrama, a za samo 9 dana ondje počinje naš seminar Put prirode, 13. po redu!

Pogled s Risnjaka za bistrih dana doseže i do Alpa, s pojedinih staza vidi se Jadran, a svaki put kad zastanete iskoristite za opuštanje i nadahnuće.

Ovaj je biser Gorskog kotara sa 1148 vrsta i podvrsta flore postao je nacionalni park 1953. godine, na prijedlog jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, botaničara dr. Ive Horvata, koji je istaknuo:

“Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao.”

Zlatko Pejić, autor seminara Put prirode – bliže svojim izvornim sposobnostima pojašnjava zašto je za svoj program odabrao upravo NP Risnjak:

„Risnjak je poput prirodnog hrama u kojem tragate za onim što priroda stvarno jest i upravo zbog toga mi se Risnjak čini kao najbolje mjesto za seminar otkrivanja samoga sebe.Sam vrh koji je na oko 1500 metara nadmorske visine je fascinantan, a planinarski dom je smješten na Šloserovoj livadi na 1400 metara. S tri strane omeđen je strminama, a mala livada relativno ograničava kretanje. Upravo ta „skučenost“ vas tjera da pronađete u sebi točke povezivanja s onim što se događa u neposrednom okruženju. Nasuprot njoj, stoji golema širina i prostranstvo šuma i livada s kojima smo u kontaktu tijekom cijelog dana. Za mene ne postoji bolje mjesto za ovakav seminar i zapravo je jedinstveno mjesto i događaj u svijetu.“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s