Fama o ječmu

Jeste li ikad probali predano žvakati ječam? To je žitarica koju ne možete samo tako „posaugati“ ili brzo pojesti.

Svi koji su prošli seminar na Risnjaku osmjehnut će se na spomen ječma. Svaki dan oko podneva nakon spuštanja na livadu Lazac, polaznici iz ruksaka vade posudice s ječmom te uz pripremne vježbe, meditaciju i upute za žvakanje – jedu ječam. Više je to od užine. Radi se o pravom misteriju ;).

Ječam je svojim sastavom i energetskim svojstvima pogodan za planinsko okruženje, lagan je i blago čisti organizam.

Polaznici Puta prirode se na livadi Lazac pripremaju za konzumiranje ječma.

I pored toga, konzumiranje ječma svaki dan na livadi Lazac – nužno nameće pitanje: ZAŠTO? Među Risnjakovcima postoji prava fama o ječmu, razne su teorije iza nje, a Zlatko Pejić svake godine strpljivo pojašnjava i priča priču o „misteriju“ ječma.

Da pojasnimo. Jeste li ikad probali predano žvakati ječam? To je žitarica koju ne možete samo tako „posaugati“ ili brzo pojesti. Ta mala zrna kao da imaju federe i, dok ih žvačete, odskakuju po vašim ustima. Izgleda kao da zaista morate imati namjeru, volju i koncentraciju da pojedete zdjelicu ječma. Zato se ovaj ritual na livadi Lazac može gledati i kao mali eksperiment u kojem učite cijeniti jednostavnost te razvijati respekt spram prirode, svjesnost i usredotočenost. Naučite pritom i nešto o sebi, a, vjerovali ili ne, žvakanje ječma nije isto u svakoj grupi polaznika – naše se osobnosti na seminaru Put prirode zrcale u ječmu (skromni ječam može si dopustiti malo pretencioznosti).

Pretjerujemo li? Činjenica je da fama o ječmu kruži još dugo po spuštanju s Risnjaka. A svi vi koji se uputite na Risnjak ove godine, čut ćete i doživjeti čari ovog misterija. Kad se vratite, pričat ćete i vi.

Dobar vam ječam!

Napisala: Sanja Bosančić

Foto: flickr.com/veganbakesale
makronova

seminar Put prirode

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s