Blagotvorne vibracije drveća

Zašto se osjećamo bolje za boravka u prirodi? Pitanje je to koje zaokuplja i znanstvenike i „rekreativce“, i sve one koji se žele svjesnije povezati sa svijetom kojega su dio.

I na Putu prirode svjedočimo nevjerojatno snažnom utjecaju prirodnog okoliša u kojem se program odvija  i osobnoj transformaciji koju, u sprezi s programom, potiče. Sve naše aktivnosti uronjene su u zelenilo, a jedna od svakodnevnih aktivnosti je i meditacija s drvetom. Zato nam je bilo zanimljivo naići na knjigu koja govori i o tome kako nam kontakt s drvećem može unaprijediti zdravlje.

Meditacija s drvetom

Postoje i znanstveni dokazi da je kontakt s drvećem dobar za vas. Istraživači pokazuju da ne morate čak niti dotaknuti drvo da biste se osjećali bolje, dovoljno je biti u njihovoj blizini da biste postigli zdravstveni učinak.

U svojoj knjizi Blinded by Science (Zaslijepljeni znanošću), autor Matthew Silverstone iščitava niz znanstvenih istraživanja i dokazuje kako drveće uistinu poboljšava mnoga stanja poput ADHD poremećaja, mogućnosti koncentracije, vrijeme reakcije na podražaj, depresije i drugih mentalnih oboljenja. Ističe i jedno istraživanje koje ukazuje na sposobnost drveća da ublaži glavobolje u ljudi, koji olakšanje nalaze u komunikaciji s drvećem.

Autor navodi brojne studije koje pokazuju kako djeca pri interakciji s drvećem i biljkama ostvaruju značajan psihološki i fiziološki napredak. Pokazuje se također kako u zelenom okruženju djeca bolje funkcioniraju na  kognitivnoj i emocionalnoj razini te su kreativniji u igri. Silverstone citira i jedan veći izvještaj javnog zdravstva, u kojem je istražena poveznica između zelenila i mentalnog zdravlja, u čijem zaključku stoji: „boravak u prirodi može značajno doprinijeti našim mentalnim resursima i dobrostanju“.

Što to u prirodi tako značajno utječe na naše zdravlje? Uvriježeno je mišljenje da je to jednostavno utjecaj otvorenih zelenih površina. Matthew Silverstone, pak, smatra i znanstveno dokazuje da su vibracije drveća i biljaka ono što blagotvorno utječe na naše zdravlje, a ne otvorene zelene površine.

Činjenica je da sve vibrira, na suptilnoj razini, a različite vibracije utječu na biološko ponašanje. Jedno istraživanje pokazuje da ako popijete čašu vode koja je izložena vibraciji od 10Hz, odmah po konzumaciji se mijenja brzina zgrušnjavanja krvi. Isto je i s drvećem, kad dodirnete drvo, njegov vibracijski obrazac utječe na razne biološke reakcije i ponašanje unutar vašeg tijela.

Ovu ideju o vibracijama, autor kroz knjigu potkrepljuje brojnim znanstvenim studijama, kako bi uvjerljivo dokazao da grljenje drveća, na kraju krajeva, i nije tako luckasta ideja. Jedna studija čak zaključuje: „Sigurne zelene površine mogu biti jednako učinkovite u tretiranju nekih oblika mentalnih oboljenja kao i lijekovi“.

Postoji još mnogo teorija, a mi vas pozivamo da doživite neposredno iskustvo vraćanja na tračnice prirode!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s